Ben je schuldig aan je ziek zijn

drieeenheid12Nee je bent natuurlijk niet schuldig aan je ziek zijn. Je bent schuldig aan iets als je het met opzet gedaan hebt. En ik ga er vanuit dat niemand met opzet ziek wordt, iedereen doet toch zijn best om zo goed mogelijk te leven?

Maar het kan ons wel wakker schudden.  En het zal ons zeker helpen als we een actieve rol aannemen in het herstelproces en zelf de regie houden. Ik ga er ook vanuit dat we in onszelf de kracht en wijsheid bezitten om te herstellen en te groeien. Dat kan zelfs niemand beter weten, voelen en doen dan wijzelf en het begin is om daarin te geloven. Wat ook weer niet betekend dat je het alleen moet doen, maar er is wel moed voor nodig.

Ziek worden is vaak een confrontatie met wat we moeilijk vinden in het leven. Het kan  onwetendheid zijn. Of we kunnen het stilletjes wel weten waar het mee te maken heeft, maar vinden het gewoon heel moeilijk om iets te veranderen en kan het ziek worden ons doen besluiten om het probleem maar eens echt grondig aan te pakken.

Eigenlijk moeten we dus zeggen: dankjewel ziekte en is het een cadeautje als we er sterker uit komen. Want dat is vaak het geval. Met sommige thema,s zijn we ons hele leven bezig om die onder de knie te krijgen, andere thema,s hebben we sneller door.

En ik zeg wel eens dat ik het goed gedaan heb als ik mijn moeilijke thema,s aan het einde van mijn leven helemaal omgezet heb.

We weten en kunnen vaak meer dan we denken.

Wat we te leren hebben kun je ook onze persoonlijke ontwikkeling, onze groei noemen, onze evolutie ook ( hier kom ik later op terug). Maar dat moeten we nooit verwarren met schuldig zijn aan ons ziek zijn. Nogmaals schuldig zijn we aan iets als we het met opzet doen. Dat zou negatief zijn. Maar de zin vinden achter je ziek zijn, je daar bewust van worden en van leren, is een positieve ontwikkeling voor je ziel en dat is zinvol. Hiervoor moeten we dan wel bewust voor kiezen maar we zijn daar vrij in wanneer  en of we dat doen. En dit is positief.